Dahlior

favoritdahlior

Vi har samlat dahlior i färger och former som vi själva älskar att odla, plocka och njuta av.


Vill du förvandla din trädgård till en prunkande oas är det rätt att satsa på dahlior  Vi har samlat våra favoriter av dekorativa jättar, anemondahlior, kaktusdahlior, näckrosdahlior och pompondahlior. Välkommen att botanisera!  Förkultivering och odlingsråd hittar du här.


Dahlior skickas när risken för frost under transporten är över.

Vi skickar tidigast vecka 12 med levereras till södra Sverige och jobbar oss uppåt i landet efterhand.

Norra Sverige behöver räkna med att få sina dahlior i mitten/slutet av april.

Förkultivering och odlingsråd för dahlior

Du kan plantera dina dahliaknölar direkt på växtplatsen men jag brukar alltid förkultivera dem för att få igång dem lite tidigare. Knölarna driver jag upp i små plastpåsar eller i krukor i slutet av mars/april (justeras utifrån vilken zon du odlar i, jag odlar i zon 1-2). Har du köpt nya dahliaknölar kan det vara ett tips att förodla knölarna i plastpåsarna som de kommer i. Krukan eller påsen fylls med planteringsjord och knölen placerar jag precis under jordytan med ”ögonen” vända uppåt. 

Viktigt att inte vattna för mycket innan knölarna har utvecklat sina första rötter, då ruttnar de lätt.

Placera krukorna/påsarna varmt och vänta in de första bladen. När blad väl har kommit upp så behöver plantan mer ljus men stå svalare. När risken för nattfrost är över kan plantorna flyttas ut efter avhärdning och planteras i rabatt eller kruka. Glöm inte att gödsla generöst under blomning och plocka av blommor allteftersom för att få rikligare skörd. Dahlior växer sig gärna höga och bör stöttas upp för att inte fällas av vind.